Austrálie

Australská kuchyně je asi nejznámější díky svému Barbeque, které se za posledních 20 let stalo oblíbeným po celém světě. Začátky kulinářské historie však nebyly vůbec jednoduché.
AborigineesArcheologické nálezy ukazují, že první obyvatelé Aborigines se usadili na území Austrálie před více něž 30 000 lety. Tito lidé vedli kočovný život lovců a sběračů, stěhovali se podle ročních období, tak aby využili jídlo z přírody, které bylo jejich obživou.To se skládalo ze zvířecího masa, vnitřností, medu, hmyzu a sezónních rostlin. Nepoužívali hrnce ani pánve, většinu potravu jedli za syrova, někdy potravu pekli.

První průzkumníky Austrálie byli Číňané. Když u břehů Botany Bay v Sydney přistál kapitán Cook, spustil tím kolonizaci Austrálie Evropany, hlavně Brity. Ovšem prvními přistěhovalci byli zločinci, dozorci a jejich rodiny, britská koruna se vystěhováním zbavovala starostí o nežádoucí osoby.

První kulinářská historie Austrálie nepatří k těm nejšťastnějším. Tito první britští osadníci hlavně neměli mnoho zkušeností se zemědělstvím, byli to zejména lidé z města a nehostinná půda Austrálie jim moc nepomáhala. Semena a sadba z Anglie se díky klimatu a chudé půdě neujala, v drsných klimatických podmínkách se nedařilo ani dobytku, který, jestliže se náhodou zatoulal do buše, už nikdy nikdo nevrátil. Faktem je že v prvních deseti letech britské kolonizace lidé trpěli hladem.

V roce 1850 vypukla “zlatá horečka“. Zesílil příliv dalších imigrantů, početnou skupinou byli Číňané. Začínají vznikat čínské restaurace, avšak vliv asijské kuchyně se projevuje až později.
Po druhé světové válce přicházejí imigranti ze Středozemí – Italové, Řekové a Libanonci, kteří si přinášejí vlastní kulinářské zvyklosti, jídlo i koření.

Proto se v posledních 20 letech z nezajímavé koloniální australské kuchyně skládající se z masa, zeleniny a trochy přidávaného koření, začíná vyvíjet vybíravá kuchyně slučující asijské, britské italské, řecké a libanonské prvky.

Přínosem pro dnešní vytříbenou kuchyni je zejména rozvoj letecké dopravy, umožňující dovoz čerstvých potravin z celého světa kamkoliv.

Australský masový koláčVětšina lidí dnes vaří většinou mezinárodní pokrmy, zejména těstoviny a momentálně i populární thajské kari. Vaří lehká jídla, vhodná pro zdejší klima. Ačkoliv původních obyvatel Aboriginců zůstalo v Austálii pouze 7% z celkové populace, jejich tradiční recepty, jako je masový koláč, se stále drží v povědomí. Zdejší kuchyně je také hodně ovlivněna australským barbie – rožněním.

Na australském jídelním lístku nalezneme různé speciality. Kdo by odolal ochutnat například krokodýlí filety s rozmarýnovou omáčkou, klokaní steak s houbovou omáčkou, klokaní polévku, kuře s Quandong ovocem či broskvemi, či slavný dort Pavlova zpopularizovaný u nás Petrem Novotným. Krokodýlí maso si v našich končinách neobstaráte, klokaní maso a suroviny na dort Pavlova však ano. Takže se klidně můžete vydat na kulinářský výlet do Austrálie.

Země Popis kuchyně Recenze restaurací
Austrálie
Fidži
Kiribati
Marshallovy ostrovy
Mikronésie
Nauru
Nový Zéland
Palau
Papua-Nová Guinea
Samoa
Šalamounovy ostrovy
Tonga
Tuvalu
Vanuatu
  • Facebook
  • Twitter

Jeden komentář k “Austrálie”

  1. admin napsal:

    Ahoj.
    Stále jsem neobjevil nějakou australskou restauraci v ČR.
    Víte o nějaké? Prosím napište…

Přidejte komentář