Austrálie
První průzkumníky Austrálie byli Číňané. Když u břehů Botany Bay v Sydney přistál kapitán Cook, spustil tím kolonizaci Austrálie Evropany, hlavně Brity. Ovšem prvními přistěhovalci byli zločinci, dozorci a jejich rodiny, britská koruna se vystěhováním zbavovala starostí o nežádoucí osoby.
První kulinářská historie Austrálie nepatří k těm nejšťastnějším. Tito první britští osadníci hlavně neměli mnoho zkušeností se zemědělstvím, byli to zejména lidé z města a nehostinná půda Austrálie jim moc nepomáhala. Semena a sadba z Anglie se díky klimatu a chudé půdě neujala, v drsných klimatických podmínkách se nedařilo ani dobytku, který, jestliže se náhodou zatoulal do buše, už nikdy nikdo nevrátil. Faktem je že v prvních deseti letech britské kolonizace lidé trpěli hladem.
V roce 1850 vypukla “zlatá horečka“. Zesílil příliv dalších imigrantů, početnou skupinou byli Číňané. Začínají vznikat čínské restaurace, avšak vliv asijské kuchyně se projevuje až později.
Po druhé světové válce přicházejí imigranti ze Středozemí – Italové, Řekové a Libanonci, kteří si přinášejí vlastní kulinářské zvyklosti, jídlo i koření.
Proto se v posledních 20 letech z nezajímavé koloniální australské kuchyně skládající se z masa, zeleniny a trochy přidávaného koření, začíná vyvíjet vybíravá kuchyně slučující asijské, britské italské, řecké a libanonské prvky.
Přínosem pro dnešní vytříbenou kuchyni je zejména rozvoj letecké dopravy, umožňující dovoz čerstvých potravin z celého světa kamkoliv.
Většina lidí dnes vaří většinou mezinárodní pokrmy, zejména těstoviny a momentálně i populární thajské kari. Vaří lehká jídla, vhodná pro zdejší klima. Ačkoliv původních obyvatel Aboriginců zůstalo v Austálii pouze 7% z celkové populace, jejich tradiční recepty, jako je masový koláč, se stále drží v povědomí. Zdejší kuchyně je také hodně ovlivněna australským barbie – rožněním.
Na australském jídelním lístku nalezneme různé speciality. Kdo by odolal ochutnat například krokodýlí filety s rozmarýnovou omáčkou, klokaní steak s houbovou omáčkou, klokaní polévku, kuře s Quandong ovocem či broskvemi, či slavný dort Pavlova zpopularizovaný u nás Petrem Novotným. Krokodýlí maso si v našich končinách neobstaráte, klokaní maso a suroviny na dort Pavlova však ano. Takže se klidně můžete vydat na kulinářský výlet do Austrálie.
Země | Popis kuchyně | Recenze restaurací |
Austrálie | ||
Fidži | ||
Kiribati | ||
Marshallovy ostrovy | ||
Mikronésie | ||
Nauru | ||
Nový Zéland | ||
Palau | ||
Papua-Nová Guinea | ||
Samoa | ||
Šalamounovy ostrovy | ||
Tonga | ||
Tuvalu | ||
Vanuatu |
Ahoj.
Stále jsem neobjevil nějakou australskou restauraci v ČR.
Víte o nějaké? Prosím napište…