Bosna a Hercegovina
A jsme zase na Balkáně, tentokrát v jeho samotném srdci, jsme v trochu divočejší Bosně a Hercegovině.
Základem bosenské kuchyně je maso, které je obsažené v drtivé většině jídel. Nejčastější je hovězí a jehněčí. Pokud se vyskytujete na křesťanském území, dáte si i věpřové
Většina jídel se vaří ve vodě nebo vývaru a jsou lehká. Téměř se nepoužívají omáčky, pouze přírodní šťáva z vařené zeleniny a masa. Zdejší kuchyně je výrazně ovlivněná tureckými, řeckými i dalšími středomořskými kuchyněmi.
Jednoznačně nejtypičtější bosenský nápoj je káva, jejíž pití je přímo součástí bosenské kultury. Pije se tradiční turecká káva (zde zvaná „bosanska kahva“), která se podává v džezvě (malé kovové konvičce) spolu s malým kulatým šálkem (fildžan). Kostky cukru se tradičně namáčí do kávy a jedí, ale samozřejmě je možné je rozpustit v šálku. Ke kávě se vždy podává sklenice vody a často také malá cukrovinka podobná želé – rahat lokum.
Jinak právě voda je největším přírodním bohatstvím Bosny a Hercegoviny. Na celém jejím území se vyskytuje velké množství kvalitní pitné vody, včetně minerálních vod. Téměř každé město má veřejné fontány, nejčastěji u mešit, a voda z nich je pitná. Minerálce se zde říká kisela voda podle města Kiseljak blízko Sarajeva.
A protože balkánské restaurace vyrůstají v Čechách jako houby po dešti, myslím, že neuškodí malý slovníček pojmů:
Ćevapi – Asi sedmicentimetrové válečky z mletého masa (obvykle hovězího nebo mixu vepřového a hovězího nebo hovězího a jehněčího) na grilu, podávané v opečeném chlebu zvaném lepinja s cibulí a bez hořčice.
Mučkalica – Červená polévka vzhledem připomínající boršč, ve které jsou především rajčata, papriky, brambory, maso a zakysaná smetana.
Sarma – Kysaný zelný nebo vinný list plněný mletým masem smíchaným s rýží, podávaný ve slané rajské omáčce s bílým chlebem.
Pljeskavica – Jídlo podobné hamburgeru nebo karbanátku – obvykle hovězí mleté na grilu upravené do tenké placky, podávané v lepinji s cibulí a často s kajmakem (sýr na bázi cottage nebo tvarohu).
Bosanski lonac (bosenský hrnec) – Pokrm z několika vrstev masa a zeleniny, který se zapéká.
Ćufte – Delší ćevap na špejli.
Ražnjići – Stejné jako české ražniči nebo šašlik – maso na špízu. Jen obvykle obsahuje telecí a papriky, nikdy kuře a vnitřnosti.
Pastrmka (pstruh) – obvykle připravený na grilu, podávaný s bosenských chlebem a zeleninovou oblohou nebo bramborovým salátem (resp. jde o šťouchané brambory s cibulkou) a citronem.
Punjena paprika – papriky plněné mletým masem s rýží, zalité rajskou omáčkou (na rozdíl od české je slaná), zakysanou smetanou a bosenským chlebem.
Jagnjetina – jehněčí opékané na grilu (jehně v celku) nebo „ispod saća“, tedy zakryté zvonovitou nádobou a pečené v rozžhavených uhlících, podávané s chlebem.
Teletina – telecí maso z grilu nebo ispod saća.
Patljidžan – lilek, obvykle grilovaný a plněný masem.
Burek – pečivo, které se dělá z jufky, těsta podobnému českému listovému, plněné masem.
Pita – Pečivo z jufky, které lze plnit sýrem (sirnica), špenátem (zeljanica), brambory (krompiruša) nebo tykví (pita s tykvom).
Uštipci sa kajmakom – úštipky z těsta opečené na pánvi na oleji, podávané obvykle s měkkým sýrem nebo se suhom mesom (podobné pršutu).
Travnički/Vlašićki sir – sýr balkánského typu z kravského, ovčího nebo kozího mléka.
Tufahija – vařené jablko plněné ořechy se šlehačkou.
Baklava – velice sladký dezert z těsta a ořechů, nacucaný cukrovým sirupem.
Tulumbe – na oleji smažené kousky z těsta polité sirupem, případně posypané mletými ořechy nebo kokosem.
DOBROU CHUŤ
Tipy a recenze Bosenských restaurací v Čechách
Bosna Grill (Havlíčkovo náměstí 112/4, 130 00 Praha 3 – Žižkov)
Po delší době padla další bašta (v pojetí s gastronomií lze brát jako dvojsmysl), tentokráte kuchyně bosenská. Těchto restaurací je v ČR jako šafránu, přesněji řešeno objevil jsem jen dvě. Na radu známého – znalce balkánských poměrů (Norbi – díky ) jsem zvolil tradiční bistro na pražském Žižkově – Bosna Grill.
Vzhledem k druhu zařízení (bistro, nikoli restaurace) jsem neměl příliš vysoké očekávání. Bistro bylo příjemné, na stěnách rozvěšeny fotografie známých návštěvníků a recenzí na Bosna Grill z různých časopisů, na malém místě pár stolů, židlí, bar a vchod do kuchyně. Prostředí kuřácké, nicméně díky otevřený dveřím to nevadilo. A mohu říci, že balkán (i vzhledem k příchozím vávštěvníkům) z místa jen sálal.
A jaké tedy bylo menu? Jako tradičně jsem zvolil co nejtypičtější jídla pro oblast Bosny a Hercegoviny, problém byl jen s nápoji – bosenské pivo ani víno k dispozici nebylo, ani káva v džezvě.
Hlavní chod: Jako hlavní jídlo byla zvolena Jagnjetina, jehněčí maso s kostí opékané na grilu, a Pljeskavica – něco jako hovězí hamburgr opět v lepini. Obě jídla chutná a vydatná, jen oblohy mohlo být více (resp. alepoň nějaká ).
Dezert: A sladká tečna na závěr – Hurmašica. Velmi sladké, moučné těsto s kokosem, polité cukrovou vodou.
Obsluha |
3 |
(vyjádřeno jedním slovem – pasivita) |
Jídlo |
1- |
(až na chybějící oblohu moc dobré) |
Prostředí |
2 |
(co byste od bistra čekali? ožná až na ty špinavé ubrusy…) |
Cena |
1 |
(vzhledem k vydatnosti a chuti jídla, jsme za předkrm, dvě hlavní jídla, dvě pressa a dvě sklenky vína dali jan cca 600 Kč) |
Pro návštěvu bosenské restaurace doporučuji podniky Luka Lu nebo Bosna Grill…
Výborně, děkuji, souhlasíte s těmito tipy? Byli jste tam?
To s tou obsluhou je tady na Balkáně naprosto normální. Když něco chceš, musíš prostě mávat. Má to tu výhodu, že když jdeš na kafe, můžeš klidně sedět 3 hodinky a nikdo tě nebude rušit.
Díky za recenzi, až se vrátím do Prahy bistro vyzkouším, jelikož jsem se tady do Bosny opravdu zamilovala.