Alžírsko
V alžírské kuchyni se mísí chutě středního východu a Středozemního moře.
Alžírská kuchyně se region od regionu mírně liší. Projevuje se zde silný berberský a osmanský vliv. Nejznámějšími oblastmi jsou Alžír, Oran, Constantine, Kabylie a Sahara.
Snídaně, které jsou ovlivněny dobou francouzské kolonizace, jsou obecně lehké. Podává se čaj nebo turecká káva a pečivo. V poledne jsou velmi často k vidění pouliční stánky, nabízející shawarmu (alžírská variace kebabu). Večeře bývá bohatá, často ve velmi pozdních hodinách, obzvláště v období Ramadánu.
Každý region má své vlastní speciality. Tak například v Kabylii to je tikourbabine (vařené jehněčí maso se zeleninou a krupicovými knedlíky) nebo berkoukes (malá semolinová zrníčka podávaná s vařeným masem a omáčkou z rajčat a sezonní zeleniny), v Alžíru to je potom chtitha djej (smažené kuře podávané s vejci a citronem), sfiria (kuře s hráškem a sýrovými kroketami) a v Constantinu je častá rechta (vařené maso, cizrna, kuskus a zelenina).
Konzumace vepřového masa je v souladu s právem šaría, náboženských zákonů islámu, přísně zakázána.
V Alžírsku, stejně jako v ostatních zemích Maghrebu (severozápadní Afrika), se pěstuje celá řada středomořských a tropických druhů ovoce a zeleniny. Nejčastějším druhem masa je jehněčí a samozřejmě ryby.
Základem tradiční alžírské kuchyně je Khabz (berberská placka – chléb). Oblíbeným alžírským jídlem je izane, pikantní jehněčí klobása pocházející z pohoří Atlas. Další časté pokrmy jsou berberský kuskus, chakchouka (směs zeleniny a vajec), Karantita (pečený pokrm z cizrnové mouky)…
K nejčastěji používanému koření patří sušené červené papriky různých druhů, kmín, černý pepř a kmín. Dále pak muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, muškátový květ, badyán a chilli.
Na konci každého stolování je podáván tradiční dezert, jako např. halwa. V Alžírsku je druhá největší konzumace medu na jednoho obyvatele.
Nejoblíbenějšími nápoji je mátový čaj a turecká káva.
Tipy a recenze Alžírských restaurací v Čechách
Chez Amis (Spálená 15, Praha 1)
Další země padla. Tentokráte Alžír. Obdobně jako v ostatních severoafrických státech je zde oblíben kuskus, jehněčí maso, atd. Jediný Alžírský podnik, který jsem objevil, je bistro “Chez Amis” v Praze ve Spálené ulici. Bistro vlastní alžířan Amis a spolu s bistrem je zde provozován “všeobchod” s arabskými potravinami. Veškeré maso zde podávané je “halal” (obdoba “košer” v případě judaismu).
Při naší návštěvě jsme si dali kuskus, jednou s kuřecím mase, podruhé s falafelem a čaj. Popravdě byla pro nás návštěva zklamání, a to jak jídlem samotným, tak hlavně prostředím.
Hodnocení (známky jako ve škole):
Obsluha |
3 |
(moc si nás nevšímali) |
Jídlo |
4 |
(suchý kus-kus, nahřívaný v mikrovlnce) |
Prostředí |
5 |
(3 plastové stoly v místnůstce působící spíše jako skladiště) |
Cena |
3 |
(2x menu + 2x čaj za cca 250 Kč) |
jé, tak to je strašná škoda!! Já naopak toto “bistro” miluju! Takhle to totižto opravdu funguje v Alžíru, malé obchůdky, domácí atmosféra, majitel podniku tě vítá a ukazuje se jako pravý arabský obchodník (vždy si koupíš víc než si chtěl a ještě z toho máš dobrý pocit). Hromada lidí, kteří si chtějí připomenout Alžír mu tam chodí… nakonec se podnik jmenuje “u kamarádů”.
Nemohu se dovolit koupit denně ,nejsem Pražák ,ale hned před Ramadanem Chez Amis je jediné obchod odkud objednám Alžírské speciální jídlo a to strašně potěší mít alžírské potraviny tak daleko .
Jinak majitel obchodu myslím není arab ale je kabyle ,berbèr není ,ale vůbec nevadi podobovat správného araba je to velký cest alespoň pro nás správně kabylove.