Nacházíte se zde: Hlavní > Evropa > Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina

Bosna a HercegovinaA jsme zase na Balkáně, tentokrát v jeho samotném srdci, jsme v trochu divočejší Bosně a Hercegovině.

Základem bosenské kuchyně je maso, které je obsažené v drtivé většině jídel. Nejčastější je hovězí a jehněčí. Pokud se vyskytujete na křesťanském území, dáte si i věpřové :)

Většina jídel se vaří ve vodě nebo vývaru a jsou lehká. Téměř se nepoužívají omáčky, pouze přírodní šťáva z vařené zeleniny a masa. Zdejší kuchyně je výrazně ovlivněná tureckými, řeckými i dalšími středomořskými kuchyněmi.

Jednoznačně nejtypičtější bosenský nápoj je káva, jejíž pití je přímo součástí bosenské kultury. Pije se tradiční turecká káva (zde zvaná „bosanska kahva“), která se podává v džezvě (malé kovové konvičce) spolu s malým kulatým šálkem (fildžan). Kostky cukru se tradičně namáčí do kávy a jedí, ale samozřejmě je možné je rozpustit v šálku. Ke kávě se vždy podává sklenice vody a často také malá cukrovinka podobná želé – rahat lokum.

Jinak právě voda je největším přírodním bohatstvím Bosny a Hercegoviny. Na celém jejím území se vyskytuje velké množství kvalitní pitné vody, včetně minerálních vod. Téměř každé město má veřejné fontány, nejčastěji u mešit, a voda z nich je pitná. Minerálce se zde říká kisela voda podle města Kiseljak blízko Sarajeva.

 

A protože balkánské restaurace vyrůstají v Čechách jako houby po dešti, myslím, že neuškodí malý slovníček pojmů:

Ćevapi Asi sedmicentimetrové válečky z mletého masa (obvykle hovězího nebo mixu vepřového a hovězího nebo hovězího a jehněčího) na grilu, podávané v opečeném chlebu zvaném lepinja s cibulí a bez hořčice.

Mučkalica Červená polévka vzhledem připomínající boršč, ve které jsou především rajčata, papriky, brambory, maso a zakysaná smetana.

Sarma Kysaný zelný nebo vinný list plněný mletým masem smíchaným s rýží, podávaný ve slané rajské omáčce s bílým chlebem.

Pljeskavica Jídlo podobné hamburgeru nebo karbanátku – obvykle hovězí mleté na grilu upravené do tenké placky, podávané v lepinji s cibulí a často s kajmakem (sýr na bázi cottage nebo tvarohu).

Bosanski lonac (bosenský hrnec) Pokrm z několika vrstev masa a zeleniny, který se zapéká.

Ćufte Delší ćevap na špejli.

Ražnjići – Stejné jako české ražniči nebo šašlik – maso na špízu. Jen obvykle obsahuje telecí a papriky, nikdy kuře a vnitřnosti.

Pastrmka (pstruh) – obvykle připravený na grilu, podávaný s bosenských chlebem a zeleninovou oblohou nebo bramborovým salátem (resp. jde o šťouchané brambory s cibulkou) a citronem.

Punjena paprika papriky plněné mletým masem s rýží, zalité rajskou omáčkou (na rozdíl od české je slaná), zakysanou smetanou a bosenským chlebem.

Jagnjetina jehněčí opékané na grilu (jehně v celku) nebo „ispod saća“, tedy zakryté zvonovitou nádobou a pečené v rozžhavených uhlících, podávané s chlebem.

Teletinatelecí maso z grilu nebo ispod saća.

Patljidžan – lilek, obvykle grilovaný a plněný masem.

Burek pečivo, které se dělá z jufky, těsta podobnému českému listovému, plněné masem.

Pita – Pečivo z jufky, které lze plnit sýrem (sirnica), špenátem (zeljanica), brambory (krompiruša) nebo tykví (pita s tykvom).

Uštipci sa kajmakom úštipky z těsta opečené na pánvi na oleji, podávané obvykle s měkkým sýrem nebo se suhom mesom (podobné pršutu).

Travnički/Vlašićki sir – sýr balkánského typu z kravského, ovčího nebo kozího mléka.

Tufahija – vařené jablko plněné ořechy se šlehačkou.

Baklava velice sladký dezert z těsta a ořechů, nacucaný cukrovým sirupem.

Tulumbe – na oleji smažené kousky z těsta polité sirupem, případně posypané mletými ořechy nebo kokosem.

 

DOBROU CHUŤ :)

 


Tipy a recenze Bosenských restaurací v Čechách

 

Bosna Grill (Havlíčkovo náměstí 112/4, 130 00 Praha 3 – Žižkov)

Po delší době padla další bašta (v pojetí s gastronomií lze brát jako dvojsmysl), tentokráte kuchyně bosenská. Těchto restaurací je v ČR jako šafránu, přesněji řešeno objevil jsem jen dvě. Na radu známého – znalce balkánských poměrů (Norbi – díky :) ) jsem zvolil tradiční bistro na pražském Žižkově – Bosna Grill.
Vzhledem k druhu zařízení (bistro, nikoli restaurace) jsem neměl příliš vysoké očekávání. Bistro bylo příjemné, na stěnách rozvěšeny fotografie známých návštěvníků a recenzí na Bosna Grill z různých časopisů, na malém místě pár stolů, židlí, bar a vchod do kuchyně. Prostředí kuřácké, nicméně díky otevřený dveřím to nevadilo. A mohu říci, že balkán (i vzhledem k příchozím vávštěvníkům) z místa jen sálal.

Obsluha byla svá. Paní okolo 50 let, očividně rodilá bosenka, se k nám moc nehrnula, přicházela vždy na vyžádání. Ale je možné, že to je místní tradice.
A jaké tedy bylo menu? Jako tradičně jsem zvolil co nejtypičtější jídla pro oblast Bosny a Hercegoviny, problém byl jen s nápoji – bosenské pivo ani víno k dispozici nebylo, ani káva v džezvě.
Předkrm: Na zachycení primárního hladu posloužil Šiš čevap podávaný v lepini. Pro nás Čechy – tyčinky ala čevapčiči v hutné placce, mimochodem moc dobré.
Hlavní chod: Jako hlavní jídlo byla zvolena Jagnjetina, jehněčí maso s kostí opékané na grilu, a Pljeskavica – něco jako hovězí hamburgr opět v lepini. Obě jídla chutná a vydatná, jen oblohy mohlo být více (resp. alepoň nějaká :) ).
Dezert: A sladká tečna na závěr – Hurmašica. Velmi sladké, moučné těsto s kokosem, polité cukrovou vodou.

 

Hodnocení (známky jako ve škole):
Obsluha

3

(vyjádřeno jedním slovem – pasivita)
Jídlo

1-

(až na chybějící oblohu moc dobré)
Prostředí

2

(co byste od bistra čekali? ožná až na ty špinavé ubrusy…)
Cena

1

(vzhledem k vydatnosti a chuti jídla, jsme za předkrm, dvě hlavní jídla, dvě pressa a dvě sklenky vína dali jan cca 600 Kč)

Picture 9 of 9

Hurmašica - moučné sladké těsto s kokosem a polité cukrovou vodou

  • Facebook
  • Twitter

3 komentářů k “Bosna a Hercegovina”

  1. Gurmán napsal:

    Pro návštěvu bosenské restaurace doporučuji podniky Luka Lu nebo Bosna Grill…

  2. admin napsal:

    Výborně, děkuji, souhlasíte s těmito tipy? Byli jste tam?

  3. Petra napsal:

    To s tou obsluhou je tady na Balkáně naprosto normální. :D Když něco chceš, musíš prostě mávat. Má to tu výhodu, že když jdeš na kafe, můžeš klidně sedět 3 hodinky a nikdo tě nebude rušit.

    Díky za recenzi, až se vrátím do Prahy bistro vyzkouším, jelikož jsem se tady do Bosny opravdu zamilovala.

Přidejte komentář k Petra