Arménie
Arménská kuchyně znamená spoustu koření. Hodně záleží také na tom, jak se jídlo vaří. Základem jsou především jedinečné bylinky, které se v Čechách ani neseženou.
Koření jako samit, hamem, tarchun, regan a další exotické názvy neodmyslitelně patří k pokrmům, jimiž proslula arménská kuchyně. Traduje se, že patří k nejstarším na světě. Jen koření má prý na tři sta druhů. Využívá rostliny, které rostou v horách a které mají jedinečnou chuť a aroma. Česká petržel, kopr nebo bazalka se jim jen stěží vyrovnají. Např. fialové listy bazalky jsou zcela jedinečné. Dávají jídlu tu správnou, pikantní chuť.
K tradičním arménským pokrmům patří tolma – vinné listy s mletým masem a česnekovo-jogurtovým dresinkem, adžabsandal – míchaná zelenina s hovězím masem a osmi druhy zeleniny nebo lahmadžo – jakási arménská “pizza” s masovou směsí. Jako nápoj lze doporučit tan, jogurt s vodou, kořením a solí, akrošku nebo aromatické víno z granátového jablka. Nechybí ani proslulý koňak Ararat.
Tipy a recenze Arménských restaurací v Čechách
Arménská restaurace NOY (Koněvova 251, 130 00 Praha 3)
Armenie dobyta. A musím říct, že kuchyně ze země pod bájnou horou Ararat, obzvláště koření v ní používané, můžeme všem doporučit…
Na večeři jsme tedy vyrazili do restaurace „NOY“ na pražském Žižkově. Popravdě, samotný vstup do restaurace a venkovní poutače moc vábně nepůsobí. Restaurace je umístěna hned vedle non-stop herny a vstup je jak do sklepa.
Vzhůru do jídla, protože proto jsme přišli, ne?
Předkrm: BLINČIK – 2 kousky rolek (těsto podobné palačinkám) plněných mletým masem, zelenina a tzatziki. Zelenina, tzatziki velmi dobré, maso výborně kořeněné. To vše bratru za 65 Kč.
Hlavní chody: KUŘECÍ ŠAŠLIK S LAVAŠEM (arménská chlebová placka). Kuře výborně naložené a kořeněné (165 Kč). Tak dobrou kuřecí kůžičku proměněnou v lahodnou krustu jsme už dlouho neochutnali. Exotická pro mě byla TOLMA – mleté maso zabalené do vinných listů, přelité jogurto-česnekovou omáčkou (140 Kč). Skutečně lahoda, dva kousky jsem nesnědl, aby se do mě vešel ještě nějaký desert
Desert: PACHLAVA (v některých zemích BAKLAVA) – výborný moučník z listového těsta, zalitý medem, s ořechy (65 Kč).
Nápoje: Vzhledem k tomu, že jsem byl šoférem, musel jsem oželet arménské brandy, naproti tomu jsem si neodpustil víno z granátového jablka (pro milovníky sladkých vín jako jsem já výtečné až na tu cenu – 170 Kč/2dcl).
K tomu všemu se z reproduktorů linula příjemná hudba arménského houslisty Tigrana Petrosyana.
Hodnocení (známky jako ve škole):
Obsluha |
2 |
(nedostatek profesionality nahrazovala paní sympatičností a komunikativností) |
Jídlo |
1 |
|
Prostředí |
3 |
(působí lehce „kýčovitě“) |
Cena |
1- |
(cenu zkazilo jen zmiňované granátové víno) |